Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τον αθλητισμό, τις πολεμικές τέχνες και τα ομαδικά αθλήματα, με αποτέλεσμα όλο και μεγαλύτερο να είναι το ποσοστό των τραυματισμών στο στόμα. Με τη χρήση ενός προστατευτικού νάρθηκα, που κατακευάζεται ειδικά για το στόμα του αθλούμενου από τον οδοντίατρο, ώστε να εφαρμόζει σωστά, είναι δύνατο να αποφευχθούν οι τραυματισμοί στη στοματική κοιλότητα κατά τη διάρκεια των αθλητικών αυτών δραστηριοτήτων.
Οι προστατευτικοί νάρθηκες απευθύνονται σε αθλητές όλων των ηλικιών και με τη χρήση τους προστατεύονται τα δόντια, τα χείλη, οι παρειές καθώς και η γλώσσα. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ έδειξε ότι κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων στην Αμερική χάνονται πάνω από 5 εκατομύρια δόντια!
Μια απώλεια δοντιού σίγουρα αποτελεί ένα δυσάρεστο γεγονός για αυτόν που το βιώνει, καθώς και σε βάθος χρόνου η “πάσχουσα” αυτή περιοχή είναι πολύ πιο επιβαρημένη οδοντιατρικά από το υπόλοιπο στόμα.
Οι νάρθηκες, εκτός από το οδοντικό τραύμα, αποτελούν ταυτόχρονα προστατευτικό μέσο και για πιο σοβαρούς τραυματισμούς του κρανίου, όπως είναι η διάσειση, η εγκεφαλική αιμορραγία, τα περιστατικά απώλειας συνείδησης, τα κατάγματα των γνάθων και οι αυχενικοί τραυματισμοί. Ο λόγος είναι ότι αποτρέπουν την άσκηση μεγάλης δύναμης στη βάση του κρανίου, επειδή κρατούν σε απόσταση την άνω με την κάτω γνάθο.
Για να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία οι νάρθηκες αυτού του τύπου θα πρέπει να κατασκευάζονται από τα κατάλληλα υλικά, με βάση τις διαστάσεις της στοματικής κοιλότητας του κάθε ατόμου ξεχωριστά και να εφαρμόζουν απόλυτα στα σωστά σημεία του στόματος. Συνήθως, είναι απόλυτα εξατομικευμένοι και το πάχος τους διαμορφώνεται ανόλογα με την αντοχή που απαιτείται από το άθλημα για το οποίο θα χρησιμοποιηθεί. Είναι ελαστικοί, έτσι ώστε να απορροφούν τους κραδασμούς, άοσμοι και υποαλλεργικοί, χωρίς να εμποδίζουν τη σωστή αναπνοή του αθλητή.
Η διάρκεια ζωής ενός προστατευτικού αθλητικού νάρθηκα είναι όση και μιας αθλητικής σεζόν ή μέχρι να εμφανιστούν σημάδια φθοράς του. Ιδιαίτερα στα παιδιά και τους εφήβους συστήνεται να γίνεται η αντικατάστασή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, παράλληλα με την ανάπτυξη των γνάθων.
Τέλος, η σωστή συντήρηση του προστατευτικού νάρθηκα περιλαμβάνει το καλό πλύσιμο με υγρό σαπούνι και νερό μετά από κάθε χρήση και τη φύλαξή του στην ειδική θήκη του, σε σκιερό και δροσερό μέρος, καθώς ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να αλλοιώσουν το υλικό κατασκευής του.
Ο βρυγμός ή βρουξισμός είναι το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών μεταξύ τους που συμβαίνει εκτός της λειτουργίας της μάσησης, σε περιόδους φορτωμένου προγράμματος, άγχους και στρες. Ο βρυγμός είναι μια παραλειτουργική (μη φυσιολογική) συνήθεια, η οποία μπορεί να συμβαίνει τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε περιόδους έντονης κόπωσης ή πνευματικής εργασίας, όσο και ασυναίσθητα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Σήμερα αποτελεί ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, ακόμη και τα παιδιά.
Συνήθως οι ασθενείς αντιλαμβάνονται τον βρουξισμό, είτε γιατί το συνειδητοποιούν την ώρα που σφίγγουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε από τον θόρυβο που προκαλείται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ίσως να μη γνωρίζει ότι είναι βρουξιστές.
Χαρακτηριστικό σημάδι του βρουξισμού είναι οι έντονες αποτριβές που υπάρχουν πολύ συχνά στις κοπτικές και μασητικές επιφάνειες των δοντιών, κάτι το οποίο αναγνωρίζει ο οδοντίατρος στην κλινική εξέταση. Το σφίξιμο των δοντιών δεν προκαλεί μόνο φθορά στις επιφάνειες των δοντιών αλλά μπορεί να εμφανιστεί και δυσλειτουργία της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης (ΚΦΓΔ), λόγω της αυξημένης μυϊκής δύναμης που ασκείται. Επιπλέον, οι βρουξιστές παρουσιάζουν και άλλα συμπτώματα όπως είναι:
Η αντιμετώπιση του βρουξισμού ξεκινάει με την αναγνώριση του προβλήματος. Μειώνοντας ή εξαλείφοντας την ένταση του σφιξίματος των δοντιών ελαχιστοποιείται αντίστοιχα και η εμφάνιση των συμπτωμάτων και αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες μόνο μέρες.
Όταν ο βρυγμός συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, απαιτείται κυρίως η αλλαγή της συμπεριφοράς του ατόμου. Έτσι, ο ασθενής μαθαίνει να αναγνωρίζει τη στιγμή που σφίγγει τα δόντια του, να σταματάει συνειδητά τη συνήθεια αυτή, να χαλαρώνει τη γνάθο και να κρατάει τα δόντια σε απόσταση μεταξύ τους και όχι σε επαφή.
Αναφορικά με τον νυχτερινό βρουξισμό, το πιο σημαντικό κομμάτι της θεραπείας αφορά την κατασκευή ενός εξατομικευμένου νάρθηκα, που εφαρμόζει στα δόντια χωρίς να τα πιέζει. Ο νάρθηκας βρυγμού αποτελείται από διάφανο σκληρό ακρυλικό και ο ασθενής τον φοράει κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με τη χρήση γίνεται πρακτικά αδύνατο το σφίξιμο των δοντιών, διατηρούνται χαλαροί οι μύες των γνάθων και σταδιακά υποχωρούν όλα τα σχετικά συμπτώματα που συνεχίζονται με το τρίξιμο των δοντιών και την υπερλειτουργία των μυών.
Θα σας απαντήσουμε στις επόμενες 24 hours.
Επείγον περιστατικό; Τηλεφωνήστε μας στα: 2310 426800 & 697 3353 615
Παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και περιγράφοντας μας το περιστατικό με ακρίβεια.