Η ψηφιακή χειρουργική εμφυτευματολογία είναι η διαδικασία με την οποία αρχικά σχεδιάζεται ψηφιακά ένα χειρουργείο τοποθέτησης εμφυτευμάτων με τη χρήση ενός εξειδικευμένου λογισμικού στον υπολογιστή και στη συνέχεια με τη χρήση ειδικού χειρουργικού νάρθηκα γίνεται η τοποθέτηση τους με υψηλή ακρίβεια στο οστό.
Μέχρι τώρα, η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γινόταν με “ελεύθερο χέρι” και η τελική επιλογή της θέση αυτών στο οστό της γνάθου γινόταν κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Αυτό μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος σε μια θέση που δεν εξυπηρετούσε πλήρως την προσθετική αποκατάσταση του ασθενούς και το αισθητικό αποτέλεσμα να απείχε από το ιδεατό. Φυσικά και υπήρχε η λύση με την κατασκευή και χρήση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ενός ακρυλικού νάρθηκα, αλλά ακόμη και η περίπτωση αυτή υστερούσε σε ακρίβεια, καθώς δεν μπορούσε ένας τέτοιος νάρθηκας να συσχετιστεί απόλυτα με την ακτινιγραφία του ασθενούς.
Έτσι, η υπολογιστικά καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων αποτελεί τη νεότερη εξέλιξη στην εμφυτευματολογία, με σκοπό να καλύψει αυτά τα κενά και να προσφέρει ασφάλεια, ακρίβεια, προβλεψιμότητα και αποτελεσματικότητα στην όλη χειρουργική διαδικασία.
Στον ασθενή πραγματοποιείται αρχικά μία σάρωση με τον Ενδοστοματικό Ψηφιακό Σαρωτή (scanner) του στόματος και μια υπολογιστική τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT), τα ευρήματα των οποίων εισάγονται στον υπολογιστή με το εξειδικευμένο λογισμικό. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αναπαριστά τρισδιάστατα το οστό της γνάθου και της στοματικής κοιλότητας. Το περιστατικό αναλύεται εξ’ολοκλήρου από τον εξειδικευμένο χειρουργό οδοντίατρο και τον προσθετολόγο και η διαδικασία ξεκινάει από τον σχεδιασμό της ιδανικής προσθετικής αποκατάστασης. Στη συνέχεια επιλέγεται στον υπολογιστή η τέλεια και ακριβής θέση για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Στο τέλος, με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου ψηφιακού εκτυπωτη (3D printer) κατασκευάζεται ένας εξατομικευμένος χειρουργικός οδηγός (νάρθηκας), που εφαρμόζει στα γειτονικά δόντια ή στη νωδή γνάθο την ώρα του χειρουργείου και επιτρέπει την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων μέσα από αυτόν βάσει του σχεδιασμού που προηγήθηκε, με αξεπέραστη πιστότητα και ακρίβεια. Έτσι, μειώνεται σημαντικά και η ταλαιπωρία του ασθενούς, καθώς πολλές φορές δε γίνονται καν τομές και ράμματα.
Συνδυαστικά με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, χρειάζεται αρκετές φορές να αυξηθεί ο όγκος είτε των μαλακών, είτε των σκληρών ιστών που περιβάλλουν τα εμφυτεύματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροβιότητα τους στο στόμα. Αυτό γίνεται με χρήση μαλακών μοσχευμάτων που λαμβάνονται, κυρίως από την υπερώα των ασθενών, ενώ αρκετές φορές χρειάζεται και η τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων είτε συνθετικών, είτε ανθρώπινης προέλευσης πιστοποιημένων και αναγνωρισμένων εταιριών.
Θα σας απαντήσουμε στις επόμενες 24 hours.
Επείγον περιστατικό; Τηλεφωνήστε μας στα: 2310 426800 & 697 3353 615
Παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και περιγράφοντας μας το περιστατικό με ακρίβεια.